Published on 2023-03-26 22:00:06+00:00

Taas Zimbabwessa...

Minulla on ollut tapana parin vuoden välein käydä katsomassa mitä siskolle kuuluu täällä Zimbabwessa. Korona rajoitti matkustelua parin vuoden ajan, joten edellisestä vierailusta olikin ehtinyt hieman aikaa kulumaan. Mutta nyt siis vihdoin pääsin taas tänne.

Matka sujui suht siedettävästi. Ensin Finnairilla Dohaan ja sieltä Qatarilla Lusakan kautta Harareen. Minulla tosin oli keskipaikka ja jotenkin isokokoiset naapurit joten nukkuminen jäi vähän heikoksi. Lusakan kentällä molemmat naapurit onneksi poistuivat (siellä oli välistoppi) ja sain torkuttu edes muutaman tunnin.

Perille päästyä tulikin syömisen jälkeen otettua päikkärit, katseltua hieman pihapiirin menoa ja sitten menin jo kahdeksalta nukkumaan ja nukuin seuraavat 14 tuntia.

Seuraavana päivänä saikin itseään jovähän paremmin liikkeelle. Täällä on ollut paljon hyttysiä. Joka on johtanut siihen että on myös paljon hämähäkkejä.

Mutta positiivista tässä hyttysten ja hämähäkkien invaasiossa on se, että nyt on myös paljon lintuja. Istuskelin pihassa ja jokusen tunnin jälkeen oli jo yhdeksän bongausta.

Kävimme myös päivällä kävelylenkillä ja kokeilemassa toimiiko mun kortti kaupassa. Tämä rahasysteemi onkin täällä hieman monimutkaista. Jotkut varmaan muistaa täällä muutama kymmentä vuotta sitten olleen hyperinflaation. Setelit alkoivat olemaan luokkaa triljoona biljoonaa. Sen jälkeen valuutaksi vaihtui USD, joka olikin huomattavasti stabiilimpi. Mutta ongelmaksi alkoi muodostumaan rahojen huono kunto ja että tänne ei vain saatu uusia seteleitä oikein millään, vienti ei riittänyt kattamaan tarvittavaa rahamäärää . No sitten tuli taas uusi raha nimeltä Pond, jonka piti olla saman arvoinen kuin dollari. Mutta kuinka ollakaan kun pondeja ei mikään pankki tai muukaan ulkoinen taho oikein kunnolla säädellyt, alkoi vapailla markkinoilla saada dollarilla vähän useamman pondin. Sen kurssi tipahti vuosien ajassa aika huonoksi ja hallitus päätti ottaa uudestaan käyttöön Zimbabwen dollarin. Kurssi oli silloin sama kuin pondin, joka oli devalvoitu 2.6 us dollariin. Ja tällä hetkellä, ehkä n. 3-4 vuotta rahan julkaisun jälkeen dollarilla saa n. 1000-1400 zim dollaria.  Ei paljon kannata säästää jos valuutan arvo tippuu noin valtavasti.  No mutta sen seurauksena on keksitty kaikenlaisia käteviä rahanvaihtotapoja. Esim. kaupassa käydessä voi lainata parkkipaikalla hengailevilta "rahapojilta" maksukortin, jolla maksetaan kaupassa zim dollareina ja korttia palauttaessa katsotaan paljon rahaa meni ja annetaan takaisin sopiva määrä us dollareita, tänään kurssi taisi olla se 1300 per dollari.

No lienee siis selvää että rahaa ei ole ylimääräistä kenelläkään, mukaan lukien valtion budjetti.  Tai no uskoisin että presidentti ja hänen toverinsa eivät tästä ongelmasta kärsi.

Toisaalta joissain paikoissa on hyvinkin prameat puitteet.

Avatar of Author

Tuomas Turpeinen